Shutze Award Winning Renovation on West Wesley Road

Revival Construction is proud to have been the builder on this 2013 Shutze Award winning renovation.

 

Robbins after front

Residence on West Wesley Road after renovation

The house at 999 West Wesley Road in Atlanta, Georgia, was designed by Clement J. Ford circa 1951.  The current owners purchased the house in the summer of 2011 from the original owners.  The designer, owners, and builder were all familiar with the architect’s work and suspected that the original owners had failed to implement Ford’s vision to its fullest, perhaps because of budgetary constraints.  Stock mouldings had been used throughout, hollow core doors had been used in the private areas, and knotty pine paneling fully covered the walls in three rooms and ran under that chair rail moulding throughout the original dining room and all hallways. The new owners saw the house’s possibilities and set out to restore the house to its full architectural potential.

Close up of Entryway

Close up of Entryway

Architecturally, the renovation included exterior details such as a new slate roof, copper gutters, exterior shutters, and a new sunroom trim package.  In addition, several doors were replaced.  The original front door, which was not as designed by Clem Ford on his original drawings, was replaced with a door modeled on an 18th century design by Asher Benjamin.  Stock sunroom doors were replaced with custom doors that aligned with adjacent windows.  The interior architectural changes included the replacement of all interior doors, door hardware, and mouldings.  A new arched opening was created in the front hall, and recessed bookcases were installed in the den.  Deep door and window jambs were added or enhanced with paneling,, and an architectural niche was added in the new dining room.

During the renovation, the kitchen/laundry room was gutted, a breakfast room was created in the space of the original screened porch, and the original maid’s room and bath were converted into a laundry room and office.  In addition, the dining room was relocated to the former paneled study at the front of the house, and the den now occupies the former dining room on the back of the house.  The sunroom, which had been added at some point after the original construction, was reconfigured as a large family room with built in cabinetry for toys, games, and electronics.  While the original plans showed a powder room, the space had never been completed.  This area was reconfigured, and a new powder room created.  In addition, many doorways were relocated or added to allow for two enfilades offering sweeping views through the house, as well as to enhance circulation.

When the current owners purchased the house, it had been modified slightly since its original construction:  the kitchen and laundry rooms had been combined during a kitchen renovation in the 1980’s, and a new sunroom had been added beyond the original screened porch.

The goal of the new owners’ renovation in 2011 was twofold:  1) to raise the interior and exterior architecture of the house to its full potential, and 2) to reconfigure and remodel the interiors in order to provide more efficient and comfortable living spaces for a modern family.

Foyer

Foyer

close up of jamb

close up of jamb

Dining room

Dining room

Dining room

Dining room

Powder room

Powder room

Living room 1

Living room 1

Living room 2

Living room 2

Enfilade

Enfilade

Dining room

Breakfast room

Sun room

Sun room

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Kitchen

The renovation was a success in both form and function.  It achieved something that is not always easy to create: a formal, elegant house that is also a comfortable, livable home.

About these ads

2 responses to “Shutze Award Winning Renovation on West Wesley Road

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s